Rozdíl mezi klasickým a LED neonem

Hlavním rozdílem je zdroj světla, u klasického neonu svítí právě NEON, tedy plyn ve skleněných trubicích pod vysokým napětím. U našich neonů jsou zdrojem světla LED diody, které jsou zapuštěné do plexiskla a zakryté silikonovou trubicí. Efekt LED neonů je velmi podobný neonu klasickému, navíc ale přináší spoustu dalších výhod.

Hlavním rozdílem je zdroj světla, u klasického neonu svítí právě NEON, tedy plyn ve skleněných trubicích pod vysokým napětím. U našich neonů jsou zdrojem světla LED diody, které jsou zapuštěné do plexiskla a zakryté silikonovou trubicí.

Efekt LED neonů je velmi podobný neonu klasickému, navíc ale přináší spoustu dalších výhod. Pro přehlednost porovnáme obě metody v jednotlivých aspektech.

Cenová dostupnost

Neony využívající LED diody jako zdroj světla jsou několikanásobně levnější a to jak na pořízení, tak i na provoz. LED neony nevyžadují tolik péče, není třeba vyměňovat plyn, či opravovat trubice. Co se týče výdrže, tak diody mají až 5x delší životnost.

Vzhled, reprezentace motivu, detail

Jak jsme již zmínili, onen efekt neonu je u obou metod velmi podobný. U neonů s ledkami ale vnímáme jisté výhody co se týče reprezentace nějakého konkrétního motivu. Silikonové trubice, které používáme pro zakrytí diod se vyrábí v různých šířkách od úzkých po široké, díky tomu jsme schopni replikovat i ty nejdetailnější části motivu. Zároveň, například mezi jednotlivými písmeny textu není viditelné spojení, jako to u klasického neunu často bývá (skleněná trubka je často v mezerách zamaskována páskou), pro propojení jednotlivých písmen jsou použity velice tenké drátky, které téměř nejsou vidět.

Odolnost a mobilita

Klasický neon je většinou ze skleněných trubic, není tedy příliš odolný nárazům a při transportu je třeba být opatrný. U námi vyráběných LED neonů jsou trubice silikonové a jsou upevněny na podklad, kterým je většinou plexisklo. Jsou odolné a hodí se třeba i na časté cesty po veletrzích.

Energetická náročnost

I zde vítězí neon ledkový, nevyžaduje totiž vysoké napětí, tudíž spotřebuje méně elektřiny a je bezpečnější. Svítivost je přitom zachována, dokonce je mnohdy o něco vyšší a hlavně je regulovatelná.

Podívejte se na hotové neony z naší nabídky

Prohlédnout produkty

Instalace

Právě kvůli využití vysokého napětí je u instalace klasického neonu dobré mít elektrikáře. Tohle u LED neonů odpadá. K našim neonům vám dáme vše potřebné pro uchycení, stačí tedy neon umístit, zapojit do zásuvky a nastavit si ideální intenzitu světla.

Životnost

Průměrná doba svícení je u LED neonů 5x větší. LED neon je tedy dobrou volbou i z dlouhodobého hlediska.

Použití

Použití jednotlivých metod jsou prakticky totožná. Obě metody se dají využít jak v interiéru, tak v exteriéru, co je možná výhodou LED neonu je poměrně jednoduché využití akumulátoru jakožto zdroje. Díky tomu se dá neon využít třeba i v místech, kde není zásuvka.

Vintage, nostalgický vzhled

Tady vyhrává klasický neon na plné čáře.

Potřebujete neon do firmy?

Vyrobíme vám ho na míru. Umíme různé barvy i velikosti. Od červené po modrou, od 30cm až po 5m. Do interiéru i exteriéru.

Poptat neon na míru